Sporting Lisabona și academia care a dat lumii fotbalului jucători de clasă mondială

0
34

Adversara Stelei din această seară nu este faimoasă pentru rezultatele excepționale pe care le obține, pentru numele antrenorului sau al stadionului. Sporting Lisabona a devenit cunoscută peste mări și țări pentru că oferă lumii o serie de fotbaliști cum rar vezi la alte academii. Rețeta lor este simplă. Cresc jucătorul iar apoi îl vând pe bani foarte mulți, din respectiva sumă urmând să investească un procent ridicat tot în academie. Totuși, Sporting este o echipă foarte iubită în Portugalia. Are al treilea cel mai mare număr de ”socios” din Europa. Pe primul loc este desigur, FC Barcelona.

Nici nu știu cu cine să începem această listă, cu Ronaldo sau cu Figo. Hai să mergem pe mâna celui mai tânăr și mai ”la modă”. 😀

Cristiano Ronaldo

Cristiano Ronaldo a ajuns la academia lui Sporting în anul 1997 dar a evoluat în numai 25 de meciuri pentru prima echipă a formației de pe ”Jose Alvalade”. A ajuns mai apoi la United, după un meci amical disputat de Sporting cu formația antrenată pe atunci de Sir Alex. Ronaldo a strălucit în partida respectivă dar începuturile la United n-au fost tocmai ușoare. Portughezul a reușit într-un final să se integreze iar în 2008 cucerea pentru prima dată ”Balon d’or”. În 2009 ajungea la Madrid să facă echipă cu  Raul și Kaka iar de atunci totul e istorie. Au mai urmat alte 3 baloane de aur pentru CR7, totul culminând cu trofeul Euro 2016 câștigat alături de echipa națională. Poate că la un moment dat vom mai avea ocazia să-l vedem pe Cristiano în tricoul leilor verzi de pe Alvalade.

Luis Figo

Și Figo a fost imens, dar față de Cristiano Ronaldo, acesta a doborât borna de 100 de meciuri jucate în tricoul lui Sporting. Mai precis are 137 de partide și 16 goluri pentru formația a cărui tricou îl purtase până în 1995 când a plecat la Barcelona. După Barcelona, în anul 2000 a urmat poate episodul celei mai mari trădări din istoria fotbalului. Figo semna cu Real Madrid iar suporterii formației catalane aruncau un cap de porc pe teren și dădeau foc tricourilor care purtau numele lui Figo. După experiența Real Madrid, pentru Luis Figo au urmat alți 4 ani în tricoul lui Inter Milano și o retragere în glorie. Dar totuși, parcă o retragere și mai dulce era în tricoul lui Sporting…

Ricardo Quaresma

Mulți asociază imaginea lui Quaresma cu FC Porto, da, au și o mulțime de motive. Însă trebuie să ști că Ricardo Quaresma a crescut cot la cot cu bunul său amic Cristiano Ronaldo în aceași academie a ”leilor verzi”, PUMA Academy. Despre Quaresma se spunea că este mai talentat decât Cristiano dar nu și mai serios. Începuturile carierei păreau că-l duc pe drumul avut cândva de Figo. A jucat până în 2003 pentru Sporting iar apoi a semnat cu Barcelona. Nu a avut însă același succes la formația de pe Camp Nou precum marele Figo. A jucat 22 de partide și a înscris un singur gol. A urmat perioada Inter, unde din nou Quaresma nu a strălucit. Pare însă că și-a găsit liniștea în Turcia la Besiktas acolo unde evoluează și acum. Totuși, Ricardo Quaresma rămâne în istoria fotbalului ca un jucător cu un potențial imens care nu și-a atins niciodată vârful de formă.

Luís Carlos Almeida da Cunha (Nani)

Ai auzit de Luís Carlos Almeida da Cunha? Probabil că NU! 😀 Dar atunci când auzi de Nani, totul se schimbă. Ei bine află că a jucat la Sporting până în 2007 iar dacă Quaresma a avut un drum asemănător cu al lui Figo, și Nani a mers după Cristiano Ronaldo. În 2007 semna cu Man United și era văzut drept înlocuitorul perfect pentru Cristiano. A avut evoluții bune pe Old Trafford dar nu a reușit să-l eclipseze niciodată pe marele CR7. A fost împrumutat de United un sezon acasă la Sporting iar apoi a jucat în Turcia și Spania. Asemenea lui Quaresma, și despre Nani se poate spune că nu a reușit niciodată să ajungă în vârful Iceberg-ului.

Lista de jucători magnifici veniți din ”Puma Academy” nu se oprește aici. Simão, Joao Moutinho, Paulo Futre, Hugo Viana, Nuno Valente sau Rui Patricio sunt tot produse ale academiei ”alb verzilor”. Rui Patricia apără în această seară poarta formației din Lisabona în meciul de la București cu Steaua.

Aceștia sunt jucătorii magnifici produși de Sporting. Cu siguranță în următorii ani urmează alte nume să-și facă apariția și să surprindă audiența și nu în ultimul rând să umple conturile formației portugheze. Nu uita să distribui acest articol și să ne spui în secțiunea de comentarii de mai jos care este jucătorul tău preferat dintre cei enumerați în acest articol dar și ce părere ai despre echipa din Lisabona după ce ai văzut-o în meciul tur din playoff-ul UCL. 🙂

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here